Τρίτη 5 Απριλίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: "Με ψέματα , λάσπη και συκοφαντίες δεν χτίζονται οι αγώνες"



                                                                                                  Ζωγράφου, 4  Απριλίου 2016 
Συντονιστικό Αγώνα Κοινωφελούς Εργασίας Δήμου Ζωγράφου

Με ψέματα , λάσπη και συκοφαντίες δεν χτίζονται οι αγώνες

Αγαπητοί εργαζόμενοι,

Με την ανακοίνωση μας αυτή θέλουμε να αποκαταστήσουμε την κακή φήμη και εικόνα που οικοδομούν συστηματικά μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων και να δώσουμε απαντήσεις για τον χωρίς αιτία πόλεμο λάσπης και συκοφάντησης του αγνού και δίκαιου αγώνα μας.

Ως εργαζόμενοι στο Δήμο Ζωγράφου μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούμε, να συνυπάρξουμε στον ίδιο εργασιακό χώρο, να μοιραστούμε στιγμές και να αναπτύξουμε φιλικές σχέσεις. Μπορούμε να πούμε ότι παρότι εργαστήκαμε για μόλις πέντε μήνες, μας κάνατε να νιώθουμε ότι αποτελούμε μια εργασιακή οικογένεια.
Ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο, επίσης, ανάμεσα σε όσους εργάζονται στο Δήμο, ότι καλύψαμε κενά σε προσωπικό που υφίστανται οι υπηρεσίες του. Συνεισφέραμε τα μέγιστα ώστε ν’ ανακουφίσουμε πολλούς εργαζόμενους από τεράστιο φόρτο εργασίας και δώσαμε αρκετές φορές λύσεις με βάση την κατάρτισή και την προϋπηρεσία μας, στοιχεία που αποτέλεσαν κύρια κριτήρια για την πρόσληψή μας. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, συσπειρωθήκαμε γύρω από τα αγωνιστικά μας αιτήματα για σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, στα οποία σας βρήκαμε συμπαραστάτες.
Αυτό το κλίμα ομόνοιας και ενότητας που δημιουργήσαμε μεταξύ μας φαίνεται πώς είναι ανακόλουθο με τις συντεχνιακές λογικές που επικρατούν στη διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων, οι οποίες τροφοδοτούν την ανθρωποφαγία και τη διάσπαση των εργαζομένων σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας εργαζόμενους.
Ζητήσαμε κατά το διάστημα που υπήρξαμε εργαζόμενοι του Δήμου  να εγγραφούμε ως μέλη στο Σύλλογό σας γιατί θεωρούμε ότι στην εποχή που η κρίση μαστίζει τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, που οι εργαζόμενοι χάνουν το ένα δικαίωμα μετά το άλλο, η απάντηση των σωματείων θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου αγώνα από εργαζόμενους με μόνιμη και μη σχέση εργασίας, με γνώμονα την εξασφάλιση σταθερής δουλειάς για όλους.
Πιστεύουμε ότι ο Σύλλογος θα ισχυροποιηθεί καθώς θα έχει ανάμεσα στα μέλη του και ανθρώπους που εργάζονται με ελάχιστα δικαιώματα, και ζουν σένα συνεχές καθεστώς ανακυκλούμενης ανεργίας και επισφάλειας. Οι άνθρωποι αυτοί θα δώσουν δυναμισμό στο κίνημα των εργαζομένων διότι βρίσκονται μες στο πρόβλημα και η ανασφάλεια για το εργασιακό τους μέλλον τους παρακινεί σε αγωνιστική δράση.
Είμαστε σίγουροι ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η ενότητα και η συσπείρωση των εργαζομένων αλλά και η αλληλεγγύη .
Θεωρούμε επιτακτικό να αντιπαρατεθούμε στις μνημονιακές πολιτικές που προωθούν τη δημιουργία του μελλοντικού μοντέλου εργαζόμενου, που δεν είναι άλλο από αυτό του «ανακυκλώσιμου», χωρίς δικαιώματα εργαζόμενου, όπως για παράδειγμα εμείς. Γιαυτό το λόγο κρίνουμε αναγκαίο να υπάρχει η απαραίτητη εκπροσώπησή όλων, ώστε να αναδεικνύονται τα προβλήματα που απορρέουν από αυτές τις σχέσεις εργασίας και να διεκδικούνται λύσεις με απώτερο στόχο τη διεκδίκηση σταθερής εργασίας.
Παρά την αρχική θεωρητικά αλληλέγγυα στάση  της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ όσο εμείς διεκδικούσαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο και το Σύλλογο να πάρουν θέση στα αιτήματα μας, η στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ του Συλλόγου  άλλαξε , και την αλληλεγγύη την διαδέχθηκε  η αδιαφορία, η ειρωνία  και ο χλευασμός απέναντι σε άνθρώπους που ήδη είχαν πεταχτεί στην ανεργία.
Η Γενική Καταστατική Συνέλευση για συζήτηση ανοίγματος του καταστατικού που συγκαλέστηκε στις 30/3/2016 με πρωτοβουλία 6 μελών του ΔΣ του Συλλόγου (Αναστασόπουλου Χρήστου, Γιακουμή Λάμπρου, Πυλαρινού Ειρήνης, Σταμέλου Έλισαβετ, Φιλίππου Στέλιου, Χαιρεκάκη Κωνσταντίνου) μετά από μάζεμα υπογραφών του 1/5 των εργαζομένων αφού η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. το αρνούνταν λειτουργώντας παράνομα κι αντιδημοκρατικά, ανέδειξε ποιοι δεν επιθυμούν την ενότητα των εργαζομένων.
Η Γενική Συνέλευση διεξήχθη, με πρακτικές άλλων εποχών. Δρομολογήθηκε η γρήγορη διάλυσή της καθώς οι εργαζόμενοι που έδωσαν το παρόν, απογοητεύτηκαν, εκνευρίστηκαν και εν τέλει αποχώρησαν από την αίθουσα.
Αντί  για μια δημοκρατική διαδικασία, όπως πρέπει να είναι η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων υπήρξε ένα καθεστώς εκτόξευσης κατηγοριών, λασπολόγησης και συκοφαντίας της δράσης τόσο των μελών του Δ.Σ. που υποστήριξαν τον αγώνα μας , όσο και εμάς των ιδίων  και του αγώνα που επί τόσους μήνες με πολύ κόπο δίνουμε.
Θα θέλαμε σε αυτό το σημείο να σας ενημερώσουμε ότι ουδέποτε προπηλακίσαμε ούτε υβρίσαμε κανένα μέλος του ΔΣ, παρά μόνο διεκδικήσαμε με δυναμισμό το αίτημά μας για την ένταξή μας στο συλλογικό όργανο.
Εισπράξαμε ειρωνεία, περιφρόνηση , κατηγορίες ότι είμαστε διπλοθεσίτες κι εκφράσεις τύπου «έχουμε και σοβαρότερα θέματα ν’ ασχοληθούμε από εσάς τους πενταμηνίτες». Όλα τα παραπάνω ακούστηκαν από στόμα μελών του ΔΣ μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας και πραγματικά μας ήταν αδύνατο να πιστέψουμε για ποιο λόγο γίνεται τέτοια επίθεση σε ανθρώπους που παλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, για το δικαίωμα στη δουλειά με αξιοπρέπεια. Λες και  θα κλέψουμε το ψωμί από τους συναδέλφους μας και όχι από ένα κράτος που μας εξοντώνει.
Η επίθεση αυτή κορυφώθηκε στη Γενική Συνέλευση όπου ειπώθηκαν διάφορα για εμάς χωρίς να είμαστε παρόντες και να έχουμε αντίλογο. Αρνούμαστε τις κατηγορίες και τον πόλεμο λάσπης που γίνεται εις βάρος μας και ζητούμε την επόμενη φορά που θα ακουστεί κάτι για εμάς να έχουμε τη δυνατότητα να απαντήσουμε. Σύμφωνα με το καταστατικό, στους θεμελιώδεις σκοπούς του Συλλόγου συγκαταλέγονται η κοινωνική επαφή, η γνωριμία, η συναδελφική επικοινωνία των μελών, η προώθηση και η προάσπιση των νομίμων και δικαίων αιτημάτων τους. Ας προβληματιστούμε όλοι πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό για το σύνολο των εργαζομένων ανεξαρτήτου μορφής εργασίας.
Η Διοίκηση του Συλλόγου φέρνοντας ως πρόσχημα το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας παραμένουν ελάχιστο χρόνο στη δουλειά και υποστηριζόμενη από τα πιο συντηρητικά κομμάτια με κλειστές παραταξιακές λογικές αρνείται το δικαίωμα στους εργαζόμενους  να εντάσσονται και ν’  αγωνίζονται συλλογικά για τα δικαιώματά τους μέσα από  τα συνδικαλιστικά όργανα του χώρου εργασίας τους για να μην χαλάσει η εκλογική μαγιά.

Αυτός ο αποκλεισμός όμως δεν θα περάσει. Θα ανατραπεί από τον αγώνα των ίδιων των εργαζόμενων. Θα συνεχίσουμε ν΄ αγωνιζόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους στο Δήμο Ζωγράφου και να ζητάμε όλοι οι εργαζόμενοι να είναι ισότιμα μέλη μέσα στα Σωματεία Εργαζομένων ώστε ν’ ακούγεται η φωνή όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοδήποτε σχόλιο περιέχει υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο για άτομο ή κοινωνική ομάδα άμεσα θα διαγράφεται.