Τρίτη 17 Μαΐου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Για άλλη μια φορά μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Κοινωφελούς Εργασίας Δήμου Ζωγράφου, πρώην συνάδελφοι και φίλοι δώσαμε το παρόν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης 12/5, στην οποία σε συνεργασία με τους συναγωνιστές από την Επιτροπή Αγώνα Ανέργων Ζωγράφου κατεβάσαμε ένα κοινό πλαίσιο αιτημάτων στο οποίο ζητούσαμε να παρθούν μέτρα προστασίας των ανέργων δημοτών. Στο πλευρό μας ήταν επίσης
μέλη από το Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου, το οποίο στήριξε το κείμενο που παραδώσαμε, καθώς και μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Ζωγράφου, τα οποία μας παρέδωσαν και ψηφίσματα υποστήριξης στον αγώνα των ανέργων, δείχνοντας έτσι την έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράσταση τους.


Σε μια εποχή όπου η ανεργία είναι τόσο μαζική, που αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο με δυσθεώρητες διαστάσεις, το οποίο έχει επιβληθεί στην κοινωνία από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια, θεωρήσαμε χρέος μας να κινητοποιηθούμε ως άνεργοι πλέον και να συστρατευτούμε με συλλογικότητες της γειτονιάς που τάσσονται κατά της ανεργίας. 

Με έγγραφο μας, το οποίο πρωτοκολλήσαμε από τις 14/4/2016 αλλά και με τη φυσική μας παρουσία ζητήσαμε από τη Διοίκηση του Δήμου και κατά συνέπεια από όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να πράξουν το αυτονόητο. Να λάβουν μέτρα ώστε να ανακουφιστούν οι χιλιάδες συμπολίτες μας που πλήττονται από τη φτώχεια και την εξαθλίωση που προκαλεί η συνεχόμενη ανεργία.

Ενώ περιμέναμε από τη Διοίκηση του Δήμου να δώσει στο θέμα τη διάσταση που αρμόζει, διότι είναι ένα ζήτημα που καίει μια πλατιά μάζα ανθρώπων, αντιθέτως αντικρύσαμε μια προσπάθεια υποβάθμισής του και αποφυγής ακόμα και να συζητηθεί. Το θέμα προς έκπληξή μας και παρά τις προηγηθείσες δεσμεύσεις της Διοίκησης και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ήταν μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Ζητήσαμε και πήραμε το λόγο εκθέτωντας μαζί με την Επιτροπή Αγώνα Ανέργων τα αιτήματά μας για την προστασία των ανέργων δημοτών, τα οποία μπορείτε να τα αναζητήσετε εδώ. Από την πλευρά της Διοίκησης το λόγο πήρε η δήμαρχος κα Καφατσάκη, η οποία επιχείρησε να κάνει διπλωματική τρίπλα ώστε να αποφύγει να απαντήσει στα αιτήματά μας.

Επικεντρώθηκε λοιπόν στο να μας θυμίσει αποφάσεις προηγούμενων Δημοτικών Συμβουλίων, όπου η Δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα πήραν αποφάσεις, όπου ανώδυνα ζητούν γενικά και αόριστα επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο Δήμο με πλήρη δικαιώματα και παράλληλη κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, όπως για παράδειγμα, η κοινωφελής εργασία. Στάθηκε ιδιαίτερα επίσης στα βήματα "προόδου" που έχουν γίνει ώστε να "βελτιωθούν" οι συνθήκες στην κοινωφελή εργασία και να γίνουν πιο "ανθρώπινες". Συνεχίζοντας και προσπαθώντας να αιτιολογήσει ότι πρέπει να υπάρχουν εισοδηματικές προϋποθέσεις ώστε οι άνεργοι να μην πληρώνουν αντίτιμο για τις υπηρεσίες που παρέχονται από το Δήμο (όπως πχ τα τροφεία των Παιδικών Σταθμών), είπε ότι δέχεται αιτήματα απαλλαγής από τις εισφορές για τροφεία Παιδικών Σταθμών από οικογένειες που εμφανίζουν οικογενειακά εισοδήματα των 40.000 € και άνω. Με τους παραπάνω τρόπους απέφυγε να απαντήσει στα υπόλοιπα αιτήματά μας που περιέχουν και το ζουμί της υπόθεσης, όπως για παράδειγμα εκείνο της απαλλαγής από δημοτικά τέλη των άνεργων δημοτών.

Στη συνέχεια, ζητήσαμε ξανά το λόγο για να απαντήσουμε στα όσα ειπώθηκαν από την κα Καφατσάκη. Αρχικά υποστηρίξαμε ότι δεν είχαμε έρθει για να μιλήσουμε για την κοινωφελή εργασία, κάτι που άλλωστε κάναμε πολλάκις στο παρελθόν ζητώντας να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες στήριξης μας και πολιτικής πίεσης στην κεντρική εξουσία και η Δημοτική Αρχή τότε μας γύρισε την πλάτη. Τονίσαμε ότι ήρθαμε με συγκεκριμένα και σαφή αιτήματα, που αφορούν το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας, τα οποία είναι άμεσα πραγματοποιήσιμα εφόσον υπάρχει η βούληση και είναι θέμα της τοπικής Διοίκησης να γίνουν πράξη. Υποστηρίξαμε επίσης ότι το θέμα είναι πολύ σημαντικό και ότι δε μπορούμε να στοχοποιούμε το σύνολο των άνεργων οικογενειών αναφέροντας τα ελάχιστα παραδείγματα οικογενειών με υψηλότερα εισοδήματα.

Η Δήμαρχος δείχνοντας φανερά αμήχανη μας είπε ότι θα αναλάβει το ζήτημα, θα κάνει έρευνα για το αν μπορεί ο Δήμος να αντέξει οικονομικά τα όσα ζητήσαμε και θα μας δώσει απαντήσεις στο μεθεπόμενο Δημοτικό Συμβούλιο (σ.σ. 26/5/2016).

Από τη μέχρι τώρα παρουσία μας στα Δημοτικά Συμβούλια βγάλαμε τα εξής συμπεράσματα:

α) ότι δεν υπάρχει πρόθεση από πλευράς Διοίκησης του Δήμου για επίλυση των μεγάλων κοινωνικών ζητημάτων, όπως η ανεργία. Η εμπειρία μας όταν κατεβάσαμε πλαίσια συγκεκριμένων αιτημάτων είτε ως εργαζόμενοι στην κοινωφελή εργασία είτε τώρα ως άνεργοι μας έδειξε ότι η Δημοτική Αρχή ταυτίζεται πλήρως με την κυβερνητική πολιτική των μνημονίων, της μαζικής ανεργίας, της εξαθλίωσης, της φτώχειας και της ανακύκλωσης της ανεργίας με προγράμματα της πείνας χωρίς τα στοιχειώδη δικαιώματα. Η εναρμόνιση αυτή με τις κυβερνητικές θέσεις υποδεικνύει ότι προτιμάται να μείνουν στο δρόμο χιλιάδες οικογένειες ώστε να δεσμευτούν χρήματα από τα αποθεματικά των δήμων για να πληρωθούν οι δανειστές.

β)ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του συστήματος είναι μόνο μέσα από διαρκή και μαζικό αγώνα. Η συμμετοχή και η επιμονή για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ανέργων και των εργαζομένων είναι τα μόνα εργαλεία που θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης της εκάστοτε εξουσίας.

Γι' αυτό λοιπόν ο αγώνας συνεχίζεται! Δεν τα παρατάμε και δε χαρίζουμε τίποτα σε κανέναν! Αντιθέτως απαιτούμε να πάρουμε πίσω τη ζωή και την αξιοπρέπεια μας!

Καλή συνέχεια στους αγώνες! Εις το επανειδείν!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοδήποτε σχόλιο περιέχει υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο για άτομο ή κοινωνική ομάδα άμεσα θα διαγράφεται.